Ultimele modificari aduse reglementarilor contabile -O 1802/2014

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Modificarile fiscale sunt cu siguranta mai numeroase decat cele aduse reglementarilor contabile.

Cu toate acestea au existat si cateva modificari ale reglementarilor contabile pe care le sintetizam mai jos:

1.Costurile indatorarii

Incepand cu 06.01.2023 s-a introdus o completare referitoare la capitalizarea costurilor indatorarii. Astfel, o entitate trebuie să întrerupă capitalizarea costurilor îndatorării pe parcursul perioadelor prelungite în care aceasta nu lucrează efectiv la realizarea activului cu ciclu lung de fabricație.O entitate poate suporta costuri ale îndatorării în timpul unei perioade prelungite în care ea întrerupe activitățile necesare pregătirii unui activ pentru utilizarea sa prestabilită sau pentru vânzare. Capitalizarea costurilor îndatorării nu se întrerupe pe parcursul perioadei în care entitatea execută lucrări tehnice și administrative semnificative sau atunci când o amânare temporară este o parte necesară a procesului de pregătire a unui activ pentru utilizarea sa prestabilită sau pentru vânzare.

Aceasta completare a fost adusa de O 4291/20.12.2022 care a intrat in vigoare la data de 6 ianuarie 2023.

2.Dividende intermediare incasate

S-a publicat monografia contabila pentru societatile care incaseaza dividende intermediare – O 4291/2022.

Entitățile care primesc dividende intermediare evidențiază sumele corespunzătoare acestora pe seama datoriilor (articol contabil 461 «Debitori diverși»/analitic distinct = 467 «Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende»).
Regularizarea sumelor se efectuează pe seama dividendelor cuvenite în baza situațiilor financiare anuale aprobate, conform legii, ale entității care a optat să efectueze repartizări interimare de dividende (articole contabile 461 «Debitori diverși» = 761 «Venituri din imobilizări financiare» și 467 «Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende» = 461 «Debitori diverși» /analitic distinct).

Se introduce functiunea contului 467 «Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende».

3.Cesionare prin contract de licență a proprietății intelectuale

Prin Ordinul 4291/2022 s-a introdus in reglementarile contabile (O 1802/2014) un capitol distinct pentru situatiile in care intervine cesionarea prin contract de licență a proprietății intelectuale.

De asemenea sunt introduse prevederi referitoare la redevențe pe bază de vânzări sau pe bază de utilizare.

4.S-au separat inregistrarile contabile pentru conturile de utilitati:

  • 6053 „Cheltuieli privind consumul de gaze naturale“
  • 6058 „Cheltuieli cu alte utilități

Practic in acest moment cheltuielile cu utilitatile sunt:

6051 Cheltuieli privind consumul de energie
6052 Cheltuieli privind consumul de apă
6053 Cheltuieli privind consumul de gaze naturale
6058 Cheltuieli cu alte utilități

5.S-au clarificat aspectele referitoare la natura contabilă a sumelor primite în avans de la clienți

Astfel, s-au introdus prevederi prin care se clarifică situația în care aceste sume reprezintă datorii (contabilizate în contul 419 „Clienți – creditori”), respectiv venituri înregistrate în avans (contabilizate în contul 472 „Venituri înregistrate în avans”).

Contul 419

(1)Dacă un client plătește o sumă înainte ca entitatea să transfere un bun sau un serviciu clientului, în momentul efectuării plății entitatea înregistrează o datorie aferentă contractului. O datorie aferentă contractului reprezintă obligația unei entități de a transfera unui client bunurile sau serviciile pentru care a primit de la client o contravaloare.
(2) În conformitate cu alin. (1), la primirea unei plăți în avans de la un client, entitatea recunoaște o datorie aferentă contractului (contul 419 „Clienți – creditori”) la valoarea plății în avans pentru obligația sa de a transfera sau de a fi pregătită să transfere bunuri sau servicii în viitor. Entitatea scoate din evidență acea datorie și recunoaște venituri atunci când transferă bunurile sau serviciile respective și, prin urmare, își îndeplinește obligația contractuală.”

Contul 472

(1) O entitate poate percepe uneori un avans nerambursabil de la client, la începutul contractului sau aproape de această dată (de exemplu, comisioanele de activare din contractele de telecomunicații, comisioanele de constituire din anumite contracte de servicii și onorariile inițiale din unele contracte de furnizare). În această situație entitatea trebuie să stabilească dacă avansul încasat se referă la prestarea unui serviciu.
(2) Dacă avansul încasat reprezintă o plată în avans pentru servicii viitoare (sumă recunoscută în contul 472 „Venituri înregistrate în avans”), acesta va fi recunoscut la venituri atunci când vor fi prestate acele servicii viitoare.

6.S-a introdus obligatitivatea unei noi raportari: Raportul privind informațiile referitoare la impozitul pe profit prin Ordinul nr. 2.048 din 1 septembrie 2022 privind completarea reglementărilor contabile aplicabile operatorilor economici.

Societățile-mamă finale, a căror cifră de afaceri netă consolidată a depășit la data bilanțului lor, pentru fiecare dintre ultimele două exerciții financiare consecutive, cuantumul de 3.700.000.000 lei (echivalentul a 747.474.740 euro la cursul valutar publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la data de 21 decembrie 2021), astfel cum se reflectă în situațiile lor financiare anuale consolidate, au obligația să întocmească, să publice și să asigure accesul la un raport privind informațiile referitoare la impozitul pe profit pentru cel mai recent dintre respectivele două exerciții financiare consecutive.

Articole similare

Comentariul tau aici